Popradská nemocnica zaviedla novú metódu vyšetrenia srdca

17.12.2023 Poprad

Poprad 17. decembra (TASR) - Novú metódu vyšetrenia srdca, transezofágovú echokardiografiu (TEE), zaviedla nemocnica v Poprade. Dokáže identifikovať infekcie srdca, zrazeniny či chyby chlopní. TASR o tom informovala PR manažérka nemocnice Martina Pavlíková.

"TEE je vyšetrenie srdca špeciálnou ohybnou sondou, ktorá sa zavádza do tráviacej trubice (pažeráka) a žalúdka. Jej cieľom je vyšetrenie srdca v prípadoch, keď je potrebné vyšetriť štruktúry, ktoré cez hrudník nie je možné zobraziť a spresniť vyšetrenie realizované cez hrudník, alebo v prípade, že pacient nie je vyšetriteľný cez hrudník," uviedla Pavlíková.

"Tento výkon umožňuje presnú a efektívnu diagnostiku srdca s vysokou senzitivitou a špecificitou. V Poprade tak môžeme pripravovať pacientov pred elektrickou kardioverziou, ako aj diagnostikovať iné chyby srdca, kde štandardná echokardiografia nestačí," doplnil primár oddelenia vnútorného lekárstva a kardiológ Miroslav Fabini.

Ako povedal, metóda sa využíva na vylúčenie trombov v dutinách srdca, dajú sa s jej pomocou posúdiť bakteriálne nálezy v dutinách srdca a na chlopniach, či presnejšie zistiť chlopňové chyby.

Vyšetrenie pacienta trvá priemerne 20 až 30 minút a pacient je počas neho monitorovaný povrchovým elektrokardiografom (EKG). Spomenuté vyšetrenie je podľa Pavlíkovej jednou z najmodernejších metód vyšetrenia srdca, alternatívy k nemu neexistujú.
 

Vyberte región